E-Fatura İptali

E-Fatura İptali

E-Fatura uygulamasında “Temel Fatura” senaryosunda düzenlenen ancak e-Fatura uygulamasına ilişkin sistem üzerinden Kabul veya Red yanıtı dönülemeyen e-Faturaların, elektronik ortamda iptal talebinin e-Faturanın düzenleyicisi tarafından oluşturulması ve iptal taleplerinin elektronik ortamda muhatabı alıcıları tarafından onaylanmasını sağlamak amacıyla, Gelir İdaresi Başkanlığınca oluşturulan “e-Fatura İptal Portalı” üzerinden işlem yapılmaktadır.

Gelir İdares Başkanlığınca hazırlanan E-fatura İptal portalına aşağıdaki adresten giriş yapılmaktadır.

https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/

E-Fatura İptal Portalı Kullanımı için öncelikle mali mühür yada e-imzanızın hazır çalışır durumda olması; bilgisayarınızda Java 1.7 ve üstü sürümü kurulu olması ve Gelir İdaresi Başkanlığı e-belge sitesinde bulunan imzalama aracı programının aktif olması gereklidir. E-Fatura İptal Portalı kullanıldığı sürece imzalama aracı programı açık kalmalıdır. İmzalama aracını https://ebelge.gib.gov.tr/EFaturaWebSocket/EFaturaWebSocket.jnlp adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İmzalama aracını çalıştırdıktan sonra varsayılan taracınız tarafından iptal portali açılır (Burada varsayılan tarayıcı olarak Mozilla Firefox kullanılmasını tavsiye ediyoruz)

Bu ekrandan yeni bir fatura iptal talebi oluşturabilir ve daha önceki iptal taleplerinizi, size gelen iptal taleplerini ve bu portalden iptal edilen faturalarınızı görebilirsiniz.

Fatura iptal talebi oluşturma butonu tıklandığında fatura numarası, tutarı ve akıllı kart bilgilerinin girileceği ekran açılır. Bilgiler doldurulduktan sonra (Tüm bilgiler fatura yazdığı şekilde aynı olmalıdır) talep oluştur butonuna tıklanır.

Mali mühür yada e-imzanın sertfika bilgileri gelir ve onaylanır.

Sistem bilgileri kontrol ettikten sonra aşağıdaki şekilde onay mesajı görünür.

Onay mesajı sonrası diğer firmaya bilgi verilir ve aynı sistem üzerinden iptal talebine onay vermesi gerekir. Onay verildikten sonra fatura iptal ekranında görünür.

Önemli bir not; Temel Senaryoda E-Fatura iptali, fatura tarihinden itibaren 7 gün içerisinde yapılabilir. 7 günü geçen sürede bu sistem kullanılamaz. Bu durumda KEP adresi ile iptal edilmesi de mümkündür.

Ticari Senaryoda E-fatura iptali bu sistem üzerinden yapılamaz. Yine bu durumda da KEP adresi ile iptal edilmesi mümkündür.

E-fatura ve diğer servislerle ile ilgili sorularınız için bizleri arayabilir, mail atabilir, Whatsapp’tan mesaj yazabilirsiniz.

admin

Yorumlar kapalı.
Sohbeti aç
Yardım ister misiniz?
Merhaba
Nasıl yardımcı olabilirim ?